Saturday, October 28, 2017

K & K ?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

K & K?
hmm?

Kahwin & kewangan... maybe, ni perkara utama yang akan saya cakap dekat bakal suami saya. hoho. Jangan tanya dah ada ke.. belum.. cuma saya akan titik beratkan perkara ini. Saya berharap sangat lepas kahwin nanti, saya diizinkan bekerja & sambung belajar. Tapi yang utama tu bekerja la.. belajar tu second thing. Saya nak ada duit sendiri, ehh.. bukan tak nak duit en suami haha tapi sebab saya nak kena bagi juga kt mak ayah dan tolong adik-beradik yang susah nanti. Saya berpegang kata2 mama & papa, kalau dah kahwin, ada family sendiri.. jangan lupa tolong adik beradik yang susah. Terutama abang. huhu. So, hopefully si dia yang tak diketahui tu boleh memahami. Bukan apa, kadang-kadang duit suami bukan banyak pun lainlah kalau saya kahwin dengan anak orang kaya haha. Lagipun duit dia mesti nak bagi kt mak ayah dia lagi, tolong adik beradik dia juga.. Maybe ni asbab utama saya nak bekerja walaupun dah kahwin nanti ..erm, walaupun setakat kerja swasta ke ape ke...huhu. 

Saya cuba utarakan perasaan saya waktu single ni dan berharap bila dah kahwin nanti, bila baca blog ni .. teringat pasal ni. Kita takda sapa2 melainkan family.. adik beradik.. mereka orang yang paling dekat dengan kita selain kawan, guru dll. So, yana mohon sentiasa ingat. Kena ada duit dalam simpanan supaya dapat membantu mama, papa, abang, kakak, sharil, ain. Kita xtau apa yang terjadi kelak. Yana... ingat tau! Bila baca ni, mohon tersedar dari mimpi yang tak pasti! Kewangan tu penting!

Moga Allah redha yana...

☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Sharil & Sherina 26082017

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

Dah lama rasanya tak update blog.
Jangan tanya napa tiba2 rajin, walaupun hakikatnya I teramatlah bz haha.

Khas buat my bro Sharil & kakak ipar I, Sherina.
Selamat Pengantin Baru.
Semoga rumahtangga kalian dilimpahi dengan mawaddah, sakinah & rahmah dariNya.

 26082017.

Hari ini bertolak ke Bagan Lalang sorg2. Takda sapa teman. eh, ade! En. Waze haha. Terima kasih jadi peneman time sesat kat sana. Pusing banyak kali jalan yang sama. Dah la hutan. Takut gak actually. Terbayang bukan2 dah. haha.

Alhamdulillah selamat tiba di homestay area Bagan Lalang. Yang lain tak sampai lagi. Tengah otw dari rumah Pak Ngah. My bro tersangatlah relax. Hmmm. Memang dia relax pun.. huhu. Nasib baik la abang fizi sampai awal.. time tu la baru nak p cari kasut or sandle nak pakai time akad nikah. ewahhh~ bertuah punya abang.

Actually majlis abang I ni banyak benda nak cerita tapi takpelah..kita pendekkan.

Alhamdullillah, selamat bergelar suami isteri dengan sekali lafaz. Barakallah!

Selesai ja majlis akad, kami semua pakat cari makan. haha. almaklumlah.. perjalanan yang jauh ngee.

Dah lama tak rasa suasana camni. Berkumpul ramai- ramai.. waktu ni memang terkenang kt arwah Maklong. Tak sangka maklong takda dah time ni. Bila sembang ngan mak2 sedara, semua masih terkesan. huhu. Yelah, selalu kalau ada apa2 majlis.. arwah maklong la yang pertama dicari.

Kami g pantai Bagan Lalang lepas asar. Tak bape syok sebab air tak pasang. Malam tu kami makan mee goreng. Anak2 dara yang masak haha tapi masih dalam pantauan mak2 sedara la ...



















27082017.

Majlis sanding belah perempuan.

I nak komen satu je. Warna baju lebih kurang sama ngan time akad nikah haha. Samping abang I sama kaler ngan baju. Tak naik seri bila tengok depan2. Kakak ipar I cun dah.. baju smua okay. hoho.

Lepas majlis belah pengantin perempuan, kami patah balik p Nilai. yezza! Pakat nak p nilai 3 cari barang2 persiapan kahwin.

I dah tak larat waktu ni. Ajak mama balik esok.. singgah bermalam umah kakak kt Putrajya tapi mama kata balik terus jelah. Esok boleh terus berehat.

I tak tau nak kata apa time ni. Mood memang kelaut dah.. puncanya, sakit kepala yang teramat sangat. Apatah lagi, perjalanan nak ke Manjung mengambil masa yang lama.huhu. Haaiihhh... bila la jambatan teluk intan ni nak siap.. sobbbb..

kami dari nilai turun gopeng dulu .. baru ke manjung. Jauhnya takyah kata la. Asyik tanya adik je bila nak sampai. huhu. Adik I la peneman setia waktu tu. Gigihkan juga tuk terus bawa..tak berani nak bagi dia bawa sebab dia dah lama tak bawa kereta.

Alhamdulillah safely arrived. Sampai2 tak buat apa dah.. nek atas, terus lena.

Dah jadi cerita lain dah haha.
Banyak nak kena cover.. tu yg cita len tu.

Majlis Belah Lelaki ^.^

Majlis belah lelaki berlangsung pada 16 sept. hoho. ermmm. Nak bagi tau satu ja.. mula2 memang kemain relax lagi kami haha. Last2 minit baru nk prepare macam2. Tapi nak kata, saya pun try buat bajet sendiri untuk majlis sendiri. Cuba kurangkan kos hoho. eh, dah lari cerita... Kebanyakan buat sendiri je..cuma kami tak masak sendiri la.. ambik catering tapi ada juga masak sendiri. Lauk pengantin kami sendiri .. ade tambah laksa, nasi lemak huhu. Mama masak dengan bantuan mak2 & pak2 sedara yang lain. Waktu ni memang rasa sedih sangat  sebab teringat sangat kt arwah mak long. Selalu arwah maklong datang awal, tido kat rumah & bantu siapkan apa yang patut.Kali terakhir jumpa arwah maklong sebelum balik nilai, time tu nak pinjam dulang tuk wat hantaran sharil.  huhu

Waktu ni saya bersyukur sangat sebab keluarga belah kedah datang gak. Gembira tul bila dapat jumpa adik-beradik papa(belah kedah). Semua datang la.. alhamdulillah. Semoga ikatan persaudaraan ini terus erat. ameen.
Belah kedah hoho























budi yang comel.. lepas ni mama x jaga dh sobb






SELAMAT PENGANTIN BARU SHARIL & SHERINA!

☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Wednesday, October 04, 2017

Why I cant decide something on my own?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

Saya tak reti wat keputusan. Bila dah buat keputusan, saya akan menyesal. Dari dulu sampai la sekarang...

Ingat lagi waktu duk asrama, kolej.. time nak pilih baju tuk diiron pakai esok, duduk depan almari..termenung! haha.

Bukan fikir nak bergaya ka apa.. memang tak reti decide la.

so. kalau bab makan.. saya akan pilih yang dah familiar. Walaupun rasa nak cuba benda tu, last2 saya akan pilih taste yang sama juga.

Hari ini layan RM ep 337. Members week special episode: Haha







Act, episode ni kena kat diri sendiri. Saja tengok sebab tengah blur.. xtau nak tangguh sem depan atau teruskan. Ada masa sampai minggu depan je tuk fikirkan.. Dah bincang dengan family, dengar pendapat akasha & ust mukhlis.. tapi masih ragu ragu nak buat keputusan. Hakikatnya dah tekad nak tangguh sebab fikir, persediaan sem ni masih kurang dan munaqasha ilmiah bulan 11 ni. Memang tak sempat la.. setakat ni yang pernah siap tepat masanya beberapa org je. Tajuk saya masih dalam dilema. Sv tak confirm lagi. Kalau teruskan, dapat status TL(tidak lengkap) dan pointer akan jatuh. huhu. Dah la pointer tak bape nak tinggi sebab sem 1 tak bape nak skor. huhu. Kalau saya tangguh, teruskan sem depan (bulan 2) insyaAllah sempat juga konvo tahun depan dan munaqasha ilmiah ada bulan 3, 5, 7 & 11. insyaAllah, lebih terjamin.

Erm, tapi tu laa.. akasha suruh tanya kat diri sendiri.. berani jaminkah kalau tangguh boleh dah siap separuh jalan? tetap berjalan?. huhu. What should I do?

Saya tak yakin dengan kemampuan sendiri. Rasa macam nak cari kerja cepat2 pastu tangguh terus. Sedihnya bila fikir camni. Ikutkan plan diri sendiri, nak sambung PhD lepas ni. Walaupun bukan jarak masa yang dekat. Nak bagi menguasai dulu baru sambung. huhu. Tapi....

Ntahlah.. saya tak yakin dengan diri sendiri. Akasha & Taki selalu cakap, saya kena yakin.. sebab saya bukannya tak boleh. Sedihnya rasa...Hopeless.

Saya tau mama kecewa dengan saya sebab tak dapat siapkan pada masanya tapi ....

Tak tau nak rasa apa dah.
☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ღ Hak Milik Nurliyana Adnan ღ