Wednesday, June 13, 2012

Rajukku

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

Ya Allah,
hambaMu ini khuatir rajuknya berpanjangan.

:: semakin aku cuba tuk memahami, semakin aku tidak mengerti ::




☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

:: CTPS & Ma'ajim ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

alhamdulillah.. 3 paper dah selesai. So, tinggal 4 paper je lagi. ^_^

Paper akhlak & tasawuf agak mencabar minda. Memang tak tau la result saya camna nanti. Akan berlaku kekecewaankah?. huhu. Semoga "sejarah" yang lepas takkan berulang kembali. amin ya Rabb.

p/s: kenapa saya selalu sangat menukar jawapan saya ya?.ish3.

CTPS & Ma'ajim

Saya dah cek jawapan ctps.  Banyak gak yang salah. opps~
Semestinya itu sebab tukar jawapan..huhu. Tak pelah, dah ingatkan diri sendiri gak sebelum menukar jawapan tetapi tetap "merajinkan " diri sendiri menukar jawapan. ish.ish.ish.

Ma'ajim?. alhamdulillah.. soalan ma'ajim keluar soalan sewaktu midterm. Saya bersyukur sangat. 
cc: Mazyyah Osman. Ma kasih sebab tolong ingatkan semula soalan midterm ari tue & sediakan jawapan.

Waktu menjawab paper ma'ajim.. kepala dah terlalu berat. Dah tak tahu nak wat pa dok lama-lama kat kerusi tuh. Dapat jawab atau tak, dalam fikiran saya.. saya perlu keluar kelas. Saya keluar awal bukan tanda saya dapat jawab.. huhu. Cari tandas adalah perkara pertama yang saya lakukan. Muntah!. Allahu Akhbar. Alhamdulillah, esok hari takda paper. Boleh merehatkan badan dan otak sebelum berperang semula.  ^o^

:: Thanks kepada yang berkenaan kerana sentiasa membuat diri saya dalam keadaan dilema ::
cukuplah.


☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Sunday, June 10, 2012

:: Akhlak & Tasawuf ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

dup dap. dup dap. dup dap.

waa.. imtihan menjelang kembali.

Pertama,
saya takut.

kedua,
saya berdebar.

ketiga,
saya tak bersedia.

keempat,
saya takut sejarah sem lepas berulang kembali.

^o^


insyaAllah. 
saya akan update blog saya hari-hari.
apa yang saya rasa sebelum dan selepas menjawab exam.
hehe.

sekadar menghiburkan diri sendiri.

Final exam kali ni saya menerima satu tamparan yang kuat.
ikutkan hati, memang saya dah tak baca buku dah.
tetapi mengenangkan saya da tanggungjawab sebagai seorang anak..
saya mencuba untuk membaca buku.

Semoga Allah redha.

Saya takut sangat dengan subjek ini.

:: Akhlak & Tasawuf :: 

Saya merasakan soalan akhlak esok terlalu susah buat saya.
Soalan yang bakal dijawab nanti seperti diluar sangkaan.

waa..
belum lagi exam, dah fikir bukan-bukan.
huhu.

lemah semangat.
Baca buku tetapi bila jawab soalan sem lepas rasa pelik je.

huhu.

takpelah.
apa-apa pun,
saya kena menjawab sebaik mungkin dan usaha sebolehnya.

insyaAllah, semoga urusan menjawab dipermudahkan Allah.

☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Saturday, June 09, 2012

:: 22 Tahun ::

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

alhamdulillah. alhamdulillah.alhamdulillah.

Umur dah mencecah 22 tahun.
means, saya dah hidup selama 22 tahun di atas muka bumi ciptaan Allah ini.

Apa yang baik itu daripada Allah,
dan yang buruk itu daripada kelemahan diri saya sendiri.

^_^

semoga yang buruk itu, menjadi pedoman.


Doakan,
saya semakin tabah mengharungi rintangan dalam sebuah kehidupan.

Mohon doakan.

12.34 am.

☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Friday, June 08, 2012

HambaMu yang lemah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang


Ya Allah,
kenapa hambaMu ini merasakan hidupnya hambar,
kenapa hambaMu ini lemah tidak berdaya,
kenapa hambaMu seakan lupa bahawa Engkau ada,
kenapa hambaMu ini masih berduka.

Allah.
aku masih lemah.


Gambar ini seakan memberi 1000 makna.

tetapi aku masih begini.


saya masih belum memulakan pembacaan.
trust me, saya terlalu benci akan diri saya tika ini.
Tak suka sikap bersuka ria yang muncul dalam diri sendiri.
Seakan berpura..
seakan takut..
untuk menghadapi sebuah kenyataan.

Saya nak baca buku!
Saya sedar ini semua tak betul.
Aktivti membuang masa takkan merawat rasa yang saya alami.
sama sekali tidak!.

saya tak mampu putar masa.
Jika saya tak berjaya menjawab soalan exam nanti, saya akan lebih menyalahkan diri saya sendiri.
Perlukah saya begini?.
tentu tidak, bukan?.

Allah.
mungkinkah ini sebuah permulaan?.
mungkinkah ini sebuah perjalanan?.
untuk ku terus hampir..
dan mendekati cintaMu.

mungkinkah ini jalan untukku?.

(T_T)

☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Wednesday, June 06, 2012

Notis!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

Sekarang jam 1.24 am.
:: masih tak tido lagi ::

Saya tak tahu nak buat apa. Belajar?. Confirm tak sebab saya takda buka buku lagi setakat ni. Saya rasa sem ni study saya tak teratur. Baca buku pun tak.. huhu.

Allahu Akhbar. Kalaulah mama tahu.. tentu mama sedih :'(

So, saya cuba menaikkan semangat saya untuk belajar walaupun hanya sekadar kata-kata semangat.


kalau wat macam ni, sng nak atur masa belajar ^_^
Inilah kerja saya di pagi hari.
banyak peringatan tetapi tak pernah ambil serius pun..
Harap-harap selepas ini, saya boleh serius dengan pembelajaran saya. 

Usaha + Doa + Tawakal + Redha Allah = Kejayaan ^_^

☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Tuesday, June 05, 2012

Final Exam " Sem 4 "

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang


“Demi masa, sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta pula berpesan-pesan dengan kesabaran.” 


" Senang mana pun soalan itu, kalau Allah tak tolong.. kita memang tak dapat jawab soalan tersebut"
-Pesanan sahabat saya, Safarina-



Ini jadual final exam saya.
berdebar tak?.

Saya cukup berdebar tetapi saya tak prepare pape pun lagi.

* Masih tak mengulang kaji.
* Masih bersuka ria.
* Masih hu ha hu ha.
* Masih membuang masa.
* Masih belum bersedia

Allahu Akhbar. 
teruknya perangai saya kan?.
Saya tak balik rumah kerana mama tak benarkan saya balik ke rumah.
Jika saya balik, saya takkan belajar.
Sekarang saya tak balik rumah pun dan saya "masih" tak belajar.

(mungkin saya masih terbawa lagi perasaan sedih ini)
Hati ini masih tak kuat rupanya.

" Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan carilah jalan yang mendekatkan diri kepada-Nya & berjihadlah pada jalan-Nya, supaya kamu mendapat keberuntungan." (al-Maidah,35)

p/s: Saya layan rancangan show korea tika ini. "Running Man".  insyaAllah. saya akan pastikan saya takkan lalai dan leka. Boleh ke?.huhu.

Gembira- gembira juga tetapi study jangan lupa.
:: Rabbi yassir wala tu'assir ::


Kita score macam ni tau...


☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

:: Pelbagai Soalan :: "merimaskan"

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang


Please stop asking me the question.

Tolong mengerti.
Apa sahaja soalan yang hadir bersifat peribadi, hanyalah merimaskan saya.
Maaf kerana berkata sedemikian rupa.
Punca: Saya tak bersedia.

Allah menguji.
Saya mengerti.


Saya nak menjaga perasaan saya.
Mungkin bagi mereka saya kejam dan jahat.
berkatalah apa sahaja.
saya takkan melayan.

sebab saya tahu,
" Hati " ini masih sensitif.

:: Saya tak ingin terluka dan saya juga tak ingin melukakan ::

Mohon mengerti.

☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Sunday, June 03, 2012

Akak Maisarah (◕ ◡ ◕)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

kakak.
Terima kasih kerana menjadi ''adviser'' saya.
sungguh terharu saya dibuatnya.

saya gembira kerana mengenali kakak.
walaupun tidak bersua muka pada awalnya..
sehinggalah kita bertemu dan mula menyapa.

Allahu Akhbar.
saya selalu merindui akak.

Kak Sarah.
syukran atas segalanya.

rindu ini,
biarlah Allah menilainya sebagai satu ibadah. (ayat akak sewaktu sy katakn sy rindu kat akak.).

kakak.
moga ukhwah ini hinga ke Jannah ya.



☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Saturday, June 02, 2012

Saat Lafaz Sakinah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang.


"setiap bencana yang menimpa di bumi dan menimpa diri kamu sendiri, semuanya telah tertulis dalam kitab sebelum Kami mewujudkannya. sungguh yang demikian itu mudah bagi Allah."
(AlHadid: 22)


Kebahagian itu milik Allah, andai Allah menarik rasa bahagia yang baru engkau rasai.. mengertilah duhai hati, bahagia itu ujian dariNya. Bersyukurlah.. walaupun dirimu terasa pedih, pahit. Gagahilah untuk terus berdiri. Ada yang lebih baik menanti.

Engkau merasakan mendung kian berpanjangan, sedangkan engkau terlupa disebalik mendung itu.. masih ada cahaya matahari untuk menyinari. Percayalah, cuaca mendung itu takkan selamanya kan kita rasai kerana matahari masih cuba tuk menyinari.

Allahu Akhbar.
Saat lafaz sakinah mula terlafaz.
takda lagi tangis yang mengiringi,
takkan ada lagi kekecewaan yang bermukim.

sungguh,
hati ini milikmu ya Allah.
segala gundah, segala resah..
ku hamparkan hanya padaMu.
sejauh mana aku cuba merancang,
sejauh mana aku cuba mengelak.
ini takdirMU.
PerancanganMu Maha Hebat.

Saat lafaz sakinah mula mengelilinginya,
insyaAllah, biar hingga ke syurga.

dan aku akan terus berdoa....


Ya Allah.
ku mohon..
moga rasa ini terhenti disini.

apa yang dirasai,
tika ini mahupun telah ku lewati.
agar terhenti dsini.
cukuplah sekadar detik ini.
tak sanggup ku meneruskan lagi.

☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ღ Hak Milik Nurliyana Adnan ღ