Saturday, December 27, 2014

Barakallah Nieja & Suami.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

Selamat Pengantin Baru Nieja!
Mabruk alaik :)
  بارك الله لكما و بارك عليكما وجمع بينكما في خير
السعيدة كلها إن شاء الله  ♥

Selamat bercinta sampai syurga. Pertesma STPM 2009 buat rombongan ke walimah nieja. Heh, jeles oke! Huhu

Seronok tul bila duduk dekat dgn kawan kawan kat Sabah. Bila dah pindah kat Perak, memang makin susah nak jumpa. Nak calling pun bukannya selalu.

Ini gambar dorg. Setakat ni je gambar dorg send kt wasap.

Pengantin baru ni sangat cantik!
Manis!







☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Thursday, December 25, 2014

em? Tidak memahami ?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang


Tadi saya buka kotak misteri. Kotak tu saya simpan barang barang yang saya terima daripada orang terutamanya surat. Tahu? Saya terbaca satu surat. Ia berkenaan soal jawab. Rasa malu sangat dengan diri sendiri dan kelakuan pada masa dulu. Rasa serba salah sangat.

Maaf.
Hanya itu yang dapat saya ungkapkan.

Kesilapan yang datangnya daripada diri sendiri. Maaf sungguh sungguh. Terlupa! Semua akibat kemarahan yang ada dalam diri sendiri. Maaf.

Daie Maiesyati?.
Ingat lagi tak surat yang ditulis dulu.
Dah terang lagi bersuluh. Kita cuba belajar memahami tetapi pada masa yang sama kita terpengaruh dengan keadaan, sampai rasa marah itu bermukim dihati.

Arh, menyesal! Itulah ungkapan yang ingin ku ucapkan sekarang. Blog ini ada menceritakan apa sahaja yang hati rasa. Sampai perasaan marah terungkap begitu sahaja.

Qasru Qalbi.

Maaf. Takda kata yang mampu ucap selain perkataan itu.

Kalaulah surat itu dibuka semula, pasti akan belajar memahami lagi tetapi sayang sungguh, masa tak mampu berpatah balik dan nasi dah menjadi bubur.. kemarahan yang ada menjarakkan sebuah perhubungan. Maaf.

Alhamdulillah. Sekurang-sekurangnya, kita bergraduasi dengan perasaan baik baik sahaja. Ukhwah tetap terjalin. Berapa kali nak kahwin, cerai dan rujuk kan? :P

Nasib baik berstatus rujuk hehe.

Maaf sangat sangat. Semoga kita tidak mengulangi kesilapan lalu.

Sayang sangat!
Semoga Allah jaga tiap masa dan ketika.
☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Tuesday, December 23, 2014

Throwback. InstaMira.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

image 

image

Dari insta Mira. Sebelum Mira padam. hihi.
Sempat Print Screen. ^^
☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Monday, December 22, 2014

hey,lit boy!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

Hey, keep going little boy!
Every step u’re taking, 
please be brave to take the responsibilty.
U’re to good to feel lose.
Just keep going.
Dont look back.
U’ll find ur happiness in front of U.
ALLAH always beside U.
Just keep going.
:)
Hey, keep going little boy!
Every step u’re taking,
please be brave to take the responsibilty.
U’re to good to feel lose.
Just keep going.
Dont look back.
U’ll find ur happiness in front of U.
ALLAH always beside U.
Just keep going.
:)
☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Kembali ke blog (:

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

Semalam buka semua blog lama bagi public.
Sebab nak baca sejarah sejarah lama.
Then nak kumpul semua dalam satu blog.
Asalnya memang guna tumblr gak,
Tapi kat sana memang dah jarang update.

Malas!
Tue je mampu cakap.

Heh, sepanjang tahun 2014 nie.. Banyak story mory yang langsung tak cita kat tumblr. So, nak mula penuhkan semua story kat blog ini. Blog yang sangat saya sayang! Ngee

Jumpa lagi!



☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Berkumpul semula. Syok!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

Semalam ada majlis tahlil arwah Tok kat rumah Pak Ngah. Kami bertolak ke rumah Pak Ngah ari Sabtu, lepas papa abih kerja. Dah lama x wat kumpul2 macam ni. Last kumpul time raya dulu tu la. Semua orang rindu nak borak sama sama. Saya? Suka sangat dok antara mak mak sedara sebab boleh tengok cmna riuhnya mulut dorg bercerita hehe. Kebetulan plak, malam sabtu tu ada final bola. Lagi lah riuh. Yg lelaki semua pakat tengok bola. Lepas bola abih baru dorg potong daging ngan tolong apa yang patut hehe. Adik saya pun jeles sebab yelah kan.. Memang riuh bila semua adik beradik mama kumpul hihi.

Cik Ana sekeluarga tak da time nie sebab Pak cik Fuad dan Cik Ana tak bapa nak sihat. Pak Tam pun xde sebab nak kena jaga Tok Embun tapi Mak Tam ade hihi. Gembira dengar :)

Erm. Sedih gak waktu ni sebab satu kerja ape pun saya tak dapat nak tolong sebab jari jemari saya sensitif sangat. Masalah kulit tiba tiba ada. Saya tolong ambil barang barang yang dorg perlukan dan kemas kemas apa yang patut. Serba salah gak waktu ni. X senang duduk saya di wat nya huhu.

Dah lama tak jumpa sepupu. Ramai takde time nih. Dorg keje. Hmm. Bila saya nak keje? :'( huhu

Haip!
Bila dah kumpul ramai ramai nih, soalan kahwin memang tak lari la.

Irwan sepupu saya, anak Mak Teh, tiba tiba duduk sebelah saya sambil tanya soalan.

Pegang hp ni mesti dah ada kan?

Saya jawab, kerja dulu.

Hah, mesti dah ada kan? Tanya dia lagi.

Adoi! Pening.

Doakan ye dik.

Korg tau tak?
Makanan yang dorg masak sedap sangat. Jiran jiran Pak Ngah pun x sempat nak tolong sebab biasalah, adik beradik mama kan ramai dan semuanya pandai masak. Anak anaknya tak pandai mana tapi boleh la juga. Kan? Kan? Hehe

Saya berborak ngan Amir, anak Mak Tam yang sama umur ngan adik saya. Dia tak sambung belajar lepas spm. Dia kerja kilang. Macam macam soalan saya tanya dia. Dia kata gaji dia Rm 1300. Pastu, saya tanya dia duduk mana. Dia cakap la dia duduk rumah sendiri sebab keje ulang alik balik malam dan kadang kadang pagi. Nak sampai rumah plak jauh. Dia kata, dia sewa rumah 600 sebulan. Rumah dua tingkat. Dia duk berdua je. Huhu. Mahalnya kan? Saya tanya dia pasal simpan duit kat bank setiap bulan brpa. Dia kata 500 dan lagipun dia jenis jimat :)

Saya kata kat dia, baguslah. Nanti hujung tahun dpt kumpul Rm 6000. Dia tergelak je dan suh kawin plak. Haaaih. Tak de soalan lain ke. Akak x keje lagi la amir.. Huhu

Ada lagi cita dari Mak Uda pasal Zatul. Dia sekarang dah hamil dekat 8 bulan. Due date awal bulan 2 or hujung bulan 1. Mak Uda kata, semalam dia g rumah Zatul. Mak Uda tanya dia, nak belikan lauk ka?. Zatul kata tak yah sebab dia nak masak. Dia memang beriya sangat nih. Sekali Mak Uda sampai umah dia, dia baru nak masak. Ayam masak halia tapi ayam dia makan seorang satu ja. Punya Mak Uda dan Pak Uda gelak. Suami dia Lufti geleng kepala je. Hee. Memang kelakar aih. Ibu mengandungkan.. Banyak kerenahnya hihi.

Lepas siap kemas semua, kami duduk rehat sambil bincang nak wat hari keluarga. Ada yang kata wat kat The Lost World of Tambun la, Pulau Pangkor, Teluk Batik dan ada yang kata kt Sunway Lagoon. Ngeee.. Macam macam. Hasil kata sepakat, dorg pilih tarikh 31 Januari 2015 dan bertempat di Pulau Pangkor. P tempat tempat yang dekat je dulu katanya. Bermalam sehari je kat sana. Tapi semua ni rancang je dulu. Ape ape bincang balik.

Semoga ukhwah yang terjalin terus erat.
Semoga Allah jaga semuanya.

Sayang sangat!

:)

abih bola je, terus pakat potong daging :P


Mak Uda & Mama

Mama & Saya yang makin tembam :P

Aina, Mama, Zatul & Mak Uda :D

☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Sunday, December 21, 2014

Khabarkan?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang


Allah, andai waktu yang Kau pinjamkan untuk kenangan ini sudah cukup, khabarkan.
Supaya tak sakit kehilangan. :’(

Aina Sofia
☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Bahagia :)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang
 
Saat aku bertemu dengan mereka,
ada bahagia disana.
Ukhwah di antara mereka terlalu erat,
kadang-kala cemburu dengan kebaikan yang ada pada mereka.
Aina si princess,
Siti si doktor,
Kinah si ketenangan,
Moga Allah limpahkan rahmat ke atas mereka.
Love them bcoz of Allah.  :)






☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Hope :)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang



Where flowers bloom so does hope.

☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Rantaian Cinta

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang.



Bersahabat tak semestinya perlu berkasih!
Peganglah ayat itu sehingga meniti usia.
dan kata-kata itu dah sebati dijiwa ini,
tak rela cagarkan sebuah persahabatan,
demi sebuah percintaan
yang hala tujunya tak pasti untuk dikemudi.

Biarpun si A tidak meluah rasa,
biarpun si B hanya mendiam kata,
namun kisah mereka diketahui semua,
ada rantaian cinta telah menyemai seketika.

Tatkala langkah menginjak dewasa,
ada yang masih setia menyemai cinta,
ada yang berpaling ke arah yang sepatutnya,
dan yang berpaling masih ingin menuntut kata,
tiadakah cinta sepanjang bersahabat?

lantaran itu,
pendamlah bicara.
biar dia menuntut kata,
jangan sesekali ia terluah.
biar Allah sahaja mengetahui tentangnya,
cukup mencintai ia dalam diam.

cinta itu terlalu istimewa,
cara menjaganya menyebabkan ia istimewa,
mengadulah padaNya yang mengurnia CINTA,
insyaAllah kelak, kemanisannya dapat dirasa,
kerana dah terluah pada yang UTAMA,
iaitu DIA.

Nota Hati:

Ingin ku ulangi masa lalu..tapi ku tahu,ia takkan berulang kembali.
Kelemahan lalu harus ku perbaiki.
dan inilah saatnya untuk ku perbaharui.
^___^
☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Saturday, December 20, 2014

E-day Pipi!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

Tahniah buat sahabatku yang sorg nih, Nur Farehah Endily.

Dah bertunang jua akhirnya!

Ingatkan masih kecil lagi, rupanya dah besar panjang dah. Cepat je masa berlalu kan?

Saya tak dapat datang sebab jauh tapi sepanjang majlis saya ambil tahu. Al-maklumlah, Daya & Along ada kat sana. Daya la jadi mangsa saya. Hihi.

Ohya, korg nak tau?. Rupanya baru saya tau. Adat orang sabah lepas tunang, orang lelaki tinggal di rumah orang perempuan selama 3 hari. Kononnya nak perhati orang perempua. Tu la. Pipi tak nak buat tapi nenek dia suh juga sebab dah adat hoho. Aprpun, jaga diri yang penting :)

Gambar E-day pipi....












☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Saturday, December 06, 2014

Perak. Kedah Part 4 :)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang

The Lost World of Tambun!
Here we are.

Menikmati masa yang ada di Ipoh. Kami merancang untuk menghabiskan masa bersama- sama pada hari sabtu. So, macam macam yang kami rancang. Ada yang kata nak ke sini, ke sana tetapi apepun semuanya bergantung kat Mak Kinah. Atas izinan dia.

Kami diberi 3 pilihan,
1) Gunung Lang
2) Bukit merah
3) Lost world of Tambun

Kami semua pakat nak pilih no. 3 memandangkan Gunung Lang takda apa apa aktiviti sangat dan perjalanan ke bukit merah mengambil masa yang agak lama. Takut balik nanti penat nak bawa kereta.

Alhamdulillah, now kami kat sini! :)

Macam tak sangka dapat ke sini sama sama.

Waktu sampai, kaunter tiket bahagian depan penuh dengan orang.  Manakala, yang kat luar masih tak siap dibaiki. Kami disuruh membeli tiket kat bahagian hadapan sebab tak tahu bila kaunter luar akan siap dibaiki. Saya terserempak dengan keluarga Ustaz Lah kat sana. Saya nampak Kak Tiqah dulu, kemudian baru perasan kak Cha. Kak Cha sebut nama saya. Baru semua perasan. Saya jumpa Ustaz & isterinya juga. Berborak sebentar.

Tiket dah siap beli oleh Kinah. Kami nak beli satu loker untuk letak beg. Cuba nak sumbat semuanya tapi tak boleh juga sampai orang yang berdekatan dengan loker kami pandang semacam hehe. Tup tup kami beli loker lagi satu memandangkan semua pakat tak nak pegang barang.

Google image

Google image
Kami ada naik benda alah nih. Nadia tak naik sebab nak bagi peluang saya naik bersama Yah sebab dua dua kan? Kinah ngan Mazyyah naik terowong yang takda penutup, manakala saya dan Yah naik tempat yang ada penutup. Saya tak tahu apa yang dorg rasa tapi saya dan Yah dah berteriak dalam tu. Masing-masing jerit nama masing masing hehe. Nak tahu? Kami sewa pelampung kembar dua tu memandangkan ada satu lorong untuk laluan pelampung dan ada ombak. Kami berlima naik pelampung tu sekali. Memang jimat! haha. Orang pun pandang pelik hee. Tapi bila macam ni memang syok. Xtau nak gambarkan perasaan tu macam mana. hihi

Kami keluar dari Lost World of Tambun dah dekat jam 5.30 pm. Malam tu plak, kami keluar beli tiket tren dan bas. Mazyyah dan Nadia beli tiket tren, saya dan kinah tunggu dalam kereta sebab susah nak parking kereta. Saya dan kinah bercerita macam macam waktu nih. Feeling feeling gtuh. huhu. Tiket tren dorg jam 5 pagi sebab dah takda tiket yang paling awal masa tu. Tiket bas saya beli on d spot je.

Selamat jalan sahabat!
Semoga ada waktu kita keluar bersama sama lagi.

:)


Gambar kami,


































































☞ Tatkala Tinta Bermain Kata, Moga Allah Redha ☜

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ღ Hak Milik Nurliyana Adnan ღ